Jörn Donnerin tarina


Kuuntele tästä, kun Jörn Donner keskustelee TAVI-toimenpiteestään toimittaja Nina Jousenkylän kanssa.


Jörn Donner: Uuden hoitomuodon ansiosta toivuin nopeasti

Jörn Donnerilla todettiin aorttaläpän ahtauma useita vuosia sitten. Hän oli käynyt jo pitkään säännöllisesti kardiologin vastaanotolla.

‒ Varovaisena miehenä olin tuntenut yksityisen sydänlääkärin jo aika kauan ja sydämeni virtauksia tutkittiin ultraäänellä säännöllisesti. Testitulokset osoittivat, että aorttaläpän ahtauma paheni vuosi vuodelta, ja totesimme yhdessä lääkärin kanssa, että jotain on tehtävä. Sain lähetteen Meilahden sairaalaan, Donner kertoo.

Aorttaläpän ahtauman oireita ovat rasituksen aikainen rintakipu, sydämen tykytys, väsymys, hengenahdistus ja huimaus, ja näitä saatetaan helposti pitää vain ”normaalina vanhenemisena”.

Samankaltaisia oireita voi aiheuttaa myös esimerkiksi sepelvaltimotauti ja keuhkoahtaumatauti. Donner sairasti aorttaläpän ahtauman kanssa samaan aikaan keuhkoahtaumaa ja sairauksien oireita oli itse vaikea erottaa toisistaan.

‒ Oli vaikea sanoa, mikä liittyy mihinkin.

Aorttaläpän ahtaumaan ei ole lääkehoitoa, vaan vaikea-asteisen oireisen ahtauman ainoa hoitovaihtoehto on aorttaläpän korjaaminen.

Aorttaläpän vaihto voidaan tehdä joko avosydänleikkauksessa tai katetriavusteisella TAVI-toimenpiteellä. TAVI-toimenpide voidaan tehdä iäkkäille potilaille, joilla on korkea tai keskitason leikkausriski.

Hyksin sydäntiimi päätyi suosittelemaan TAVI-toimenpidettä Donnerille sopivana hoitovaihtoehtona. Avosydänleikkaukseen verrattuna katetritoimenpiteestä toipuminen on huomattavasti nopeampaa.

Donnerille tehtiin TAVI-toimenpide vajaa kaksi vuotta sitten.

‒ Tulin sairaalaan yhtenä päivänä, toimenpide tehtiin seuraavana päivänä ja sitä seuraavana päivänä pääsin kotiin, Donner listaa.

Toimenpiteen jälkeen Donnerin toipuminen sujui nopeasti.

‒ Syön verta ohentavia lääkkeitä, ja toimenpiteen jälkeen nivusessa, josta katetri vietiin sisään, oli vähän kipua, joka kuitenkin meni nopeasti ohi.