Tietoa yleislääkäreille

Sydänläppäsairaudet voidaan jakaa ahtaumiin ja vuotoihin. Sairauden oireet ja eteneminen vaihtelevat sen mukaan, mikä sydänläpistä on ahtautunut tai vuotava.

Aorttaläpän ahtauma on yleisin sydänläppäsairaus Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Se on korkean verenpaineen ja sepelvaltimotaudin jälkeen yleisin sydämen toimintaan vaikuttava tauti. Aorttaläpän ahtauma on vakava ja etenevä sairaus. Se voi merkittävästi heikentää potilaan elämänlaatua ja lyhentää tämän elinaikaa. Hoitamaton vaikea aorttaläpän ahtauma johtaa puolella potilaista kuolemaan kahden vuoden sisällä ensimmäisistä oireista.

Aorttaläpän sairaudet ovat tavallisia ja yleistyvät väestön ikääntyessä. Yli 75-vuotiaista 3 prosenttia sairastaa aorttaläpän ahtaumaa, ja useammalla kuin joka kahdeksannella yli 75-vuotiaalla ahtauma on joko kohtalainen tai vaikea.

Aorttaläpän vuoto eli aorttavuoto (insuffisienssi) on sydänläppäsairaus, jossa aorttaläppä on heikentynyt tai laajentunut. Tämä estää aorttaläppää sulkeutumasta kokonaan. Oireet aiheuttavat veren takaisinvirtausta aortasta (suurin verisuoni) vasempaan kammioon (sydämen alempi vasen kammio). Aorttavuotoa voi esiintyä samanaikaisesti aorttaläpän ahtauman kanssa. Aorttaläpän vuodon krooniset muodot voivat olla oireettomia monia vuosia. Äkillinen aorttavuoto voi ilmetä vakavana sydämen vajaatoimintana.

UUSI VAIHTOEHTO AORTTALÄPÄN VAIHDOLLE

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että monia vakavasta aorttaläpän ahtaumasta tai vuodosta kärsiviä potilaita ei diagnosoida ajoissa, eivätkä he saa lähetettä erikoissairaanhoitoon, jossa arvioidaan aorttaläpän vaihdon tarve.

Avosydänleikkaus (SAVR, Surgical Aortic Valve Replacement) on ollut standarditoimenpide vakavan aorttaläpän ahtauman ja vuodon hoidossa, mutta aorttaläpän vaihto TAVI-menetelmällä (Transcatheter Aortic Valve Implantation) tarjoaa uuden hoitovaihtoehdon potilaille, joilla on keskisuuri tai korkea avosydänleikkausriski.

Lisää tietoa aorttaläpän ahtaumasta, sen esiintyvyydestä, diagnosoinnista ja hoidosta yleislääkäreille suunnatulta sivuääniä.fi-sivustolta.


Yleislääkäreille on saatavilla tietopaketti aorttaläpän ahtaumasta. Se sisältää tietoa:

  • Sairauden yleisyydestä
  • Diagnosoinnista
  • Siitä, onko potilas syytä ohjata erikoissairaanhoitoon
  • Hoitolinjauksista ja hoitovaihtoehdoista

Paketti sisältää myös:

  • Mallin terveestä ja kalkkiutuneesta aorttaläpästä
  • Potilasesitteen
Kuuntele ja tunnista aorttaläpän ahtaumaan liittyvä sivuääni.

 

Tilaa tietopaketti tästä

Tämä tieto on tarkoitettu yleislääkäreille ja avoterveydenhuollon lääkäreille.

Täytä tietosi:

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Aihe

Viesti

Tietojasi käytetään vain tämän tilauksen toimittamiseen.